Slik hindrer du dataangrep

4 apr
Slik hindrer du dataangrep

SISTE NYTT: Amesto Consulting har blitt ProData Consult ProData Consult, en av de ledende, uavhengige konsulentselskapene i Nord- Europa, har kjøpt Amesto Consulting, som har vært en del av Amesto siden 2014. Amesto Consulting ble 1. juni 2020 slått sammen med den norske delen av ProData Consult og fortsetter under navnet ProData Consult. Klikk her […]

SISTE NYTT:

Amesto Consulting har blitt ProData Consult

ProData Consult, en av de ledende, uavhengige konsulentselskapene i Nord- Europa, har kjøpt Amesto Consulting, som har vært en del av Amesto siden 2014. Amesto Consulting ble 1. juni 2020 slått sammen med den norske delen av ProData Consult og fortsetter under navnet ProData Consult.

Klikk her for å lese pressemeldingen

Antall hackerangrep har økt med 20 prosent det siste året, viser tall fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Her er ti ting du kan gjøre for å bidra til å forhindre dataangrep.

Norge har økt risiko for å bli rammet av hendelser som truer sikkerheten og antall hackerangrep har økt, ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

– Det er en økning som er veldig bekymringsfull. Alle bedrifter som har verdier å beskytte kan bli utsatte for internettkriminalitet. Ranes man på åpen gate ser man at verdier skifter hender, men det som skjer på nettet er usynlig. Noen ganger vet man ikke en gang at man er frastjålet noe, og bevisstheten rundt dette må vi øke, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Han får støtte av Christine Korme, direktør for digitalisering og fornying i Abelia.

– Mørketallsundersøkelsen viser at få velger å anmelde slike angrep og det innebærer at dette er en form for kriminalitet som øker der risikoen for å bli tatt er lav, sier hun.

Abelia oppfordrer alle til å anmelde slik at politiet får informasjon til å danne seg et helhetlig bilde og kunne tildele nødvendige ressurser til etterforsking.

– Bevisstheten rundt datakriminalitet i norske virksomheter er for lav, det gjelder særlig i ledergrupper og styrerom. Abelia mener angrep som det mot Helse Sør-Øst bør være en kraftig vekker. Det er viktig å huske at mange angrep kan forhindres med relativt sett enkle grep, sier Haugli.

Fem råd til bedriftsledere:

1. Kartlegg hvilke verdier dere ønsker å beskytte.

2. Ta jevnlig en gjennomgang av alle IT-sikkerhetsrutiner slik at unødvendige svakheter og «hull» tettes.

3. Søk hjelp fra veiledere hos myndigheter som NSM, NorsSis, Datatilsynet eller andre sektormyndigheter. Det er også en rekke selskaper som er spesialister på IT-sikkerhet og kan hjelpe.

4. Styrk spesialkompetanse på området i bedriften.

5. Datasikkerhet er lønnsomt. Lag en plan for hvordan bevisstheten og kunnskapen hos ansatte kan økes. Kriminelle benytter det svakeste leddet.

Fem råd til arbeidstakere:

1. Bruk gode passord. Husk å endre standardpassord gitt av leverandør for eksempel til tilkoblede enheter som panelovner på hytta, og oppdater passordene jevnlig.

2. Hold programvare og virusprogrammer oppdaterte. Kriminelle bruker det svakeste leddet som inngang og du vil ikke at det skal være deg.

3. Ikke bli lurt av e-poster. Vær særlig varsom når du blir bedt om å svare ved å oppgi sensitiv informasjon. Vern om personopplysningene dine.

4. Er det en ukjent avsender bør du ikke åpne vedlegg i mail.

5. Gå gjennom personverninnstillingene på alle nettsider du bruker, og sjekk hvem informasjonen deles med.

Stor etterspørsel etter kompetanse

– Det er for få som har IT-sikkerhet som spesialområde i Norge, både hos bedrifter og hos myndigheter. Det er en stor etterspørsel etter denne kompetansen, sier Korme.

Trenger du spesialister innen prosjektledelse, rådgivning og IT? House of Consulting finner konsulentene for deg!

Korme og Haugli mener vi må utdanne flere, heve kompetansen hos de som allerede er ansatt, og heve kompetanse i befolkningen slik at alle kan være med å beskytte fellesskapet.

– Abelia ber også om 5000 nye IT-studieplasser de neste fem årene, der noen bør være øremerket IT-sikkerhet, påpeker Haugli.

Skrevet av Christine Korme
Innlegget er repostet fra Abelias nettsider

Christine Korme
Latest posts by Christine Korme (see all)

LEGG INN KOMMENTAR

Amesto Consulting blogg digital innsikt
Amesto Consulting har blitt ProData Consult. Klikk her for å lese pressemeldingen